Recenze NAS ASUSTOR AS5010T

NAS ASUSTOR AS5010T zaujme na první pohled 4mi Gigabit ethernet porty , 10ti pozicemi na HDD , procesorem Intel Celeron 2.4GHz a 1GB RAM, jenž lze rozšířit až na 8GB.
Dnes již standardem je, že NAS je poháněný linuxem a dá se na něj hlásit mj. i SSHčkem.

asustor1asustor2

 

Protože zařízení používám jako BACKUP pole, nebudu se tu více zabývat množstvím konektorů USB, HDMI, atd., ani aplikační výbavou podporující VPN, Surveillance a podobně.
Primárním parametrem pro mě bylo, získat dostatečné množství prostoru, kam ukládat zálohy naší serverové farmy a jal jsem se osadit toto zařízení 10 kusy 4TB NAS HDD. při výběru posloužila spolehlivě tabulka kompatibility zveřejněna na webu výrobce.
V tomto bodě asustor uspěl a naklikat si v administraci Volume 1 a RAID 5 , bylo zcela intuitivní . V následujícím kroku jsem uvítal nastavení S.M.A.R.T a kontrolu stavu disků.

disk

mng

 

Dalším krokem bylo nastavení síťových rozhraní.
Zde se vyskytly drobné problémy, které kladu za vinu aktuální verzi ADM (operační systém ) .
Problém spočíval v nestabilitě síťové komunikace, oproti původnímu řešení zálohovače (desktop PC s openmediavault) probíhalo sice zálohování podstatně rychleji, ale síťové spojení padalo a tak se Virtuální disky z hypervisoru neodkopírovaly.
Přenastavil jsem tedy síťové rozhraní z jedné síťové karty na rovnou všechny 4 a nastavil na ně Round-Robin mód agregace. Ani toto řešení ale nebylo zcela spolehlivé.
Na třetí pokus jsem tedy nastavil balancing jen na LAN1 a LAN2 v modu agregace XOR a konečně jsem se dostal do funkčního a stabilního stavu, byť se rychlost kopírování mírně snížila.

lan

sit

 

Možností agregací a balacingu, které jsou k výběru ( čerpáno z webu asustor )

Mód Agregace Fault Tolerance Load Balancing
Round-Robin ANO ANO
Active-Backup ANO NE
XOR ANO ANO
Broadcast ANO NE
802.3ad ANO ANO
Adaptive Transmit Load Balancing ANO NE
Adaptive Load Balancing ANO ANO

 

Jako zcela bezproblémové se ukázalo napojení NAS na Active Directory , mountnutí CIFS/SAMBA složky k serveru managementu centrálního zálohování, jakožto i další servisy jako NFS, Rsync, FTP fungují stabilně.

site

uzivatele

 

Pokud si zřídíte ASUSOR ID získáte přístup k Centru aplikací odkud lze na jedno kliknutí instalovat další rozšíření a aplikace jako jsou např redakční systémy, synchronizace na cloudová úložiště , Surveillance, multimediální aplikace a podobně.
Je možné, byť né doporučené instalovat i vlastní APK balíčky mimo oficiální repository.

app

 

Závěrem snad jen, že  za 5 měsíců takřka nepřerušeného běhu zařízení se neprojevil žádný problém či závada. Stejně tak instalace nových verzí ADM byla vždy též bezproblémová, leč vždy vyžaduje restart zařízení.

 

Napsat komentář